top of page
  • esther2806

De NoordAs houdt spreekuur in Oost

De NoordAs is een vindplek voor verhalen over geldzorgen uit de stad. Niet alleen in Noord, maar overal kan armoede mensen treffen. Op 12 april kwamen ze naar de Javastraat, om spreekuur te houden met Marjolein Moorman (wethouder Armoedebestrijding). Dit keer samen met Buurthulp Oost.


Een verhaal ging over de bereikbaarheid van de gemeente: als je een rekening niet kan betalen, maar je de taal niet kent en je steeds maar weer wordt doorverwezen, kan de kwijtscheldingstermijn alweer verlopen zijn. Worden mensen zo niet gedwongen om te betalen?


Twee verhalen gingen over perspectief. De overheid denkt graag oplossingsgericht - maar wat als er geen oplossing is? Bijvoorbeeld als je chronisch ziek bent? Dan moet je het er maar mee doen dat je nooit meer de kachel aan kan zetten of water van een watertappunt moet halen. Staan op je rechten kost in het huidige systeem meer energie dan veel mensen hebben.


Het laatste verhaal beschreef de aanvraagangst die veel mensen hebben. Een berg documenten vol privégegevens en bewijzen van vaste lasten moeten aanleveren via een online formulier, is voor veel mensen niet op te brengen. En dat moet al voor een bedrag van 9 euro per maand.


Het spreekuur is ervoor bedoeld dat mensen met invloed, zoals de wethouder, zien waar het huidige beleid vastloopt. Dat deze verhalen ervoor zorgen dat het beleid waar mogelijk in Amsterdam wordt aangepast, of ze meegenomen worden in de lobby naar de landelijke politiek.


Alle verhalenvertellers en mensen die wilden luisteren: bedankt!12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page